Mudlové a kouzelníci

*všeobecné informace, někteří znáte lépe, někteří méně

Mudlové

Mudlou, je označován ten člověk, který má za rodiče taktéž dva mudly a tím pádem nevládne magií. 
  • v Evropě známí především jako "mudlové"
  • v USA známí predevším jako "nečarové" / "nekouzelníci"
  • ve Francii známí jako "nemágové" (non-magiques)
Od roku 1692 kouzelníci svou existenci před mudly skrývají. Pro nečary je magie tím pádem pouhým dětským výmyslem. Svůj kouzelnický svět čarodějové skrývají za kouzly odpuzující mudly a pokud se stane, že se mudla stane svědkem nějaké kouzelnické události, je mu vymazána paměť. 
Většina kouzelníků se tajně vmísila do světa mudlů a tajně s nimi koexistují, ale stále existují čistě kouzelnické vesničky nebo městečka. Většina kouzelníků dnešní doby je vesměs dvojí krve. Jak rád pronáší Ron Weasley - kdyby si kouzelníci brali jen jiné kouzelníky, dávno by vymřeli. 

  • Pakliže si mudla vezme kouzelníka, kouzelnický svět mu je odhalen a mohou se ho zúčastnit. Každopádně se tím pádem stávají povinni kouzelnický svět skrývat před dalšími mudly. 
  • Ačkoliv pro běžné nečary je kouzelnický svět skrytý - mudlovská a kouzelnická společnost spolu tajně komunikují a spolupracují (Ministr kouzel občas spolupracuje s předsedou vlády mudlovského světa. Ale pouze pakliže je to třeba a událo se něco, co by mohlo zasáhnout mudlovský svět). 
  • Nezaměňovat s Motáky. Motákem se nazývá ten člověk, který do 7 let věku a pak po celý život neprokáže náznak magie, ale narodil se alespoň jednomu kouzelnickému rodiči. Jsou to tzv. "kouzelničtí mudlové". Jsou poměrně vzácní a především čistokrevní kouzelníci na ně pohlížejí s opovržením. Liší se od mudlů především svou znalostí a povědomím o kouzelnickém světě a mohou vidět věci, které mudlové nevidí. Motáci inklinují více k mudlům, převážně proto, že většinou žijí jejich stylem života a jsou posíláni do mudlovských škol. Někteří se dobrovolně rozhodnou opustit kouzelnický svět. 

Mudlové a jejich vnímání magie

V dávných dobách mudlové chápali čaroděje jako něco špatného a ze strachu a plni obav je pálili na hranicích a pořádali na ně hony (i přes to, že se kouzelníci už tenkrát uměli před ohněm díky kouzlům chránit a tedy snahu mudlů o upálení byly naprosto zbytečné). Mnoho nevinných mudlů v domnění, že jsou kouzelníky bylo popraveno, stejně tak čarodějné děti narozené dvěma mudlům byly zabity dříve, než plně dokázaly ovládat svá kouzla a někteří mudlové se snažili ovládnout magii i přes to, že k ni neměli predispozice. 

Mnoho magických zvířat mudlovský svět raději opustilo - ať už to bylo kvůli pytláctví, neudržitelnému lovu a ekologické destrukci. Mudlové mají na svědomí také mnoho vymřelých magických tvorů. 
Aby zůstali magičtí tvorové mudlům skryti, jsou ukryti v kouzelnickém světě a například draci jsou chováni a skrývani v rezervacích, které jsou daleko od mudlovských obydlí. 

Většina mudlů (pakliže s magií přijde do kontaktu) ji vnímá negativně. Má z ní strach, obávají se jí, je to pro ně něco nevysvětlitelného a tudíž nebezpečného. Vnímají kouzelníky jako něco, co by mělo být kontrolováno. Je znám případ mladé čarodějky, která byla brutálně usmrcena dvěma mudly poté, co ji viděli kouzlit a ona je nebyla schopná své čáry naučit. 
Jiní mudlové jsou naopak magií fascinováni a vnímaji to jako něco úžasného a kouzelníky obdivují. Pak tu jsou také mudlové, kteří se magii a kouzelníky snaží využít ve svůj prospěch. 

Kouzelníci a jejich vnímání mudlů

Někteří kouzelníci, zejména ti čistokrevní se považují za nadřazenou rasu a k mudlům chovají odpor a zášť. Pro některé jsou mudlové ještě podřadnější než zvířata a nejednou přišla na Ministerstvo kouzel žádost o to, aby se Lov na mudly zlegalizoval. 
Někteří kouzelníci také rádi používají svá kouzla k zesměšňování mudlů aniž by mudlové rozpoznali, že k vtípku byla použita magie. 

Ale samozřejmě většinově převládá spíše přiznivější vztah. Ministerstvo se mudly snaží dokonce chránit. Mnoho kouzelníků mudly bere jako rovnocenné partnery, berou si je a mají s nimi děti. Někteří jsou je obdivují za to, co dokázali bez kouzel vybudovat. Jiní jsou fascinováni jejich technologií a výrobky. Další kouzelníci k nim mají neutrální vztah, kdy s nimi soužijí, ale nijak se o ně ani jejich svět nezajímají. 

Existuje dokonce tzv. Institut studia Mudlů, což je institut který se zabývá a zkoumá mudly. Uvnitř institutu se dále nachází Muzeum mudlovských kuriozit, kde jsou k vidění nejrůznější mudlovské vynálezy od gumových kachniček, přes mikrovlnky a rádia až po fény a stolní lampy. 

Kouzelníci, kteří se mudly zabývají napsali nespočet literárních děl a knih:
  • Býti mudlou - Daisy Hookum (autobiografické dílo autorky, která se na rok vzdala života s magií)
  • Vaření po mudlovsku - Prof. Mordicus Egg 
  • Mudlovská konspirace - Piwena Lowe (kniha obsahující propagandu podporující diskriminaci mudlorozených)
  • Když mudlové útočí - Barret Fay (obsahuje anti-mudlovskou propagandu)
  • Přihlouplí mudlové - JB (kniha pod pseudonynem, pojednávající o podřadnosti a hlouposti mudlů)
  • Proč mudlové raději nevědí - Prof. Mordicus Egg (velmi známá kniha, která zkoumá mudlovský fenomén přehlížet a ignorovat magii)
  • Domácí život a sociální zvyky mudlů v Británii - Brian Grazer (průvodce do mudlovského světa, jako jedna z mála knih vysvětluje co je to elektřina a jak funguje)

Mudlové a technika

Přestože mudlové magií nevládnou, vládnou znalostmi a vynalézavostí. Mudlovský nejznámnější výtvor - elektřina, se bohužel ukázal neschopný fungovat v kouzelnickém světě. Mudlovská technologie musí být většinou magicky poháněna, aby v kouzelnickém světě fungovala (viz. Weasleyovic auto). 






Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu